Rhodos

Poslední týden v září jsme odletěli do Řecka na ostrov Rhodos. Tento ostrov jsme navštívili poprvé a protože nás nebaví válení se na pláži, ostrov jsme procestovali křížem krážem. Konec září je na Rhodosu ideální počasí na cestování a nám počasí opravdu přálo.

Lutania Beach

Ubytovali jsme se v hotelu Lutania Beach. Hotel má výbornou polohu, leží přímo na pláži, což je velké plus. Zároveň se nachází pár minut chůze od městečka Kolymbia. Hotel zajišťuje i půjčovnu aut. Hned druhý den po příletu jsem si v městečku porovnala ceny za půjčení aut, ale náš hotel vycházel finančně nejzajímavěji. Každé ráno jsme přímo z pokoje měli tu čest pozorovat východ slunce. První paprsky slunce nás okamžitě naladily na pozitivní vlnu a den byl zase o něco krásnější.

Lindos

Druhý den naší dovolené jsme navštívili městečko Lindos. Lindos se nachází zhruba v polovině východního pobřeží. Chlubí se nádhernou akropolí s bohatou historií, od archaických dob až po pozdní středověk. Bílé domečky nakupené pod ní vytváří okouzlující atmosféru a z dálky můžou působit jakoby hora pod akropolí byla zasněžená. Najdete zde nespočet stánků, krámků, kaváren a restaurací. Nízké, na bílo natřené domečky a úzké dlážděné cesty vynesly Lindos na seznam památek UNESCO.

Můžete zde za 5 Euro zkusit místní atrakci takzvanou „oslí taxi”, která vás doveze na vrchol akropole. Za mě musím konstatovat, že je to nezapomenutelný zážitek.

Polibek dvou moří

Pláž Prasonisi najdeme na nejjižnějším cípu ostrova cca 90 km od hlavního města Rhodos. Jedná se o zajímavý přírodní úkaz. Stýkají se zde dvě moře. Ze západu Středozemní a z východu Egejské. Při přílivu, když stoupne voda pláž mezi moři zmizí. Proto tato pláž dostala jméno Polibek dvou moří. U pláže se dá bezplatně zaparkovat.

Rhodos

Hlavní město stejnojmenného řeckého ostrova Rhodos. Vznik města Rhodos se datuje do roku 408 př.n.l. a od roku 1988 si udržuje místo na seznamu světového dědictví UNESCO. Celé město je opevněno kamennými hradbami a je protkané sítí středověkých uliček v kterých najdeme velké množství obchodů, restaurací a památek.

Vaší pozornosti by neměl uniknout přístav Mandraki, kde ve 3. století před naším letopočtem údajně stál legendární Rhodský kolos. Jeden ze sedmi divů starověkého světa. Bronzovou socha boha Hélia s rozkročenýma nohama.

Za zmínku stojí například Palác velmistrů řádu Johanitů (Kastelo), malebné Hippokratovo náměstí se zdobenou osmanskou kašnou, Apollonův chrám, antické divadlo, stadion či akvárium.

Údolí motýlů Petaloudes

Údolí se nachází 25 km jihozápadně od města Rhodos. Cestou sledujte značení “Butterflies”.

Při procházce zalesněným údolím můžete obdivovat tisíce černo-oranžových motýlů druhu callimorpha quadripunctaria. Odpočívají na kmenech stromů a poletují po okolí. Zajímavostí je, že krasavci s oranžovými křídly vlastně nejsou motýli, ale můry 🦋.

Procházka údolím vede značenou stezkou podél potoka, který údajně nikdy nevysychá. Na horním konci je malý kostelík a na dolním se nachází muzeum motýlů.

Před vstupem do údolí se dá bezplatně zaparkovat.

Kamiros

Kamiros najdeme na západním pobřeží 34 kilometrům jihozápadně od města Rhodos. Byl vybudován v druhém tisíciletí př.n.l.. Byl dvakrát zničen zemětřesením a po druhém již nebyl nikdy obnoven. Najdeme zde ruiny amfiteátru, veřejných budov, chrámů a lázní. U vstupu můžeme bezplatně zaparkovat a vstup stojí 4 Eura.

Filerimnos

Na 267 metrů vysokém kopci Filerimnos se nachází dobře viditelný kříž, který slouží jako rozhledna. Ke kříži vás od parkoviště dovede křížová cesta. Můžeme zde také navštívit klášter Filerimos, který v 13. století založili poustevníci a ruiny starověké akropole.

Sedm pramenů Eptá Pigés

Park získal název podle sedmi přírodních pramenů, které v oblasti vyvěrají ze země a stékají se do jedné říčky.  V parku můžete vyzkoušet zajímavou atrakci. Přibližně 200 metrů dlouhý, 2 metry vysoký, úzký, tmavý, zužující se tunel s ledovou vodou sahající po kotníky. Prohlídku parku doporučuji začít na nejvyšším místě kopce. Na bezplatné parkoviště vás navedou směrové tabule.

Lázně Kalithea

Lázně Kalithea najdeme necelých 10 kilometrů od Rhodosu, ale ještě blíže městu Faliraki. Kalithea jsou původně termální lázně, kde se léčili již staří Řekové, a kde antický lékař Hippokrates předepisoval vodu Kalithei svým pacientům trpícím chorobami ledvin, močových cest a chronickou zácpou. Během 2. světové války bylo město vybombardováno. Větší část budov italského architekta Pietra Lombardiho se částečně zachovala a prošla nákladnou rekonstrukcí. Lázně jsou dnes využívány k nejrůznějším společenským a uměleckým akcím, včetně honosných svateb a svatebních hostin či filmové produkce. Orientální budovy a blankytně modré moře na mě dělali dojem pohádek Tisíce a jedné noci. U lázní se dá bezplatně zaparkovat a vstup do lázní stojí 4 Eura.

Život je krátký, umění dlouhé, příležitost prchavá, pokusy nejisté, posouzení nesnadné… přece však musíme léčit.

Hippokratés

Klášter Panny Marie z Tsambiky

Klášter se nachází na vysoké skále u východního pobřeží řeckého ostrova Rhodos, cca 25 km jižně od hlavního města Rhodos. 300 schodů vás dovede na dech beroucí místo s překrásným výhledem do širokého okolí. Klášter stojí ve výšce asi 230 m.n.m..

Stáří kláštera Moni Tsambika není přesně známo, ale v roce 1770 byl přestavěn místními mnichy a váže se také k němu zajímavá legenda, která vysvětluje, proč se i v dnešní době dávají dětem na ostrově Rhodos jména Tsambika a Tsambikos.

Faliraki

Nachází se na severovýchodním pobřeží ostrova 15 km jižně od hlavního města Rhodos. Faliraki patří k nejoblíbenějším turistickým střediskům na ostrově. Najdeme zde velké hotelové resorty, tak i menší, rodinné hotely. Centrum je plné restaurací, taveren a rozmanitých obchůdků, kde můžete nakoupit suvenýry z cest. Využili jsme zde možnost zahrát si minigolf a jednoho krásného večera jsme si ve městě zašli na romantickou večeři do restaurace Opera.

Hrad Monolithos

Monolithos je hrad, který najdete na západním pobřeží ostrova asi 70 km od hlavního města Rhodos. Jeho název znamená v překladu „Osamělý kámen“. Je to bývalá johanitská pevnost, která byla v roce 1476 postavena na 236 metrů vysokém skalním bloku. Dnes zde bohužel najdeme jen obvodové zdi, ale i tak působí místo monumentálně. Dole pod hradem se dá bezplatně zaparkovat.

Fourni beach

Necelých 10 kilometrů pod hradem najdeme překrásnou pláž Fourni beach. Z mého pohledu jedna z nejkrásnějších pláží na ostrově. My jsme měli štěstí a na pláži jsme byli úplně sami.

Siana

Cestou zpět asi 7 kilometrů od hradu určitě stojí za návštěvu malebná horská vesničky Siana. Místní obyvatelé zde vyrábějí olivový olej, med a silný vinný destilát „Souma“. Na náměstí určitě navštivte byzantský kostel z 19. století Agios Panteleimon.

„O vašem osudu rozhoduje volba, nikoli náhoda.“

Aristoteles

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *