Přívoz Branov – Luh

Byl krásný jarní den a my jako každý rok vyrazili za kamarádem na přívoz Branov – Luh. Na místo kde strejda Prošek převážel lidi například s kravami na pastvu, za prací či do kostela a kde malý Ota Pavel trávil nejkrásnější chvíle svého dětství. Přívoz spojuje levý břeh Berounky nedaleko Nezabudic s pamětní síní Oty Pavla V Luhu, spadající pod obec Branov. Převáží se romanticky na bezmotorové pramici s dřevěným bidlem. 

Navštívit zde můžete pamětní síň Oty Pavla, která je umístěna v původním domku, který byl postaven v roce 1651 Kryštofem Kytnerem jako malá uhlířská chalupa. V roce 1872 byl zničen velkou vodou, ale o rok později byl znovu postaven a jeho podoba se dochovala dodnes. Díky fotografiím se zde seznámíte s rodinou Oty Pavla, s natáčením filmu Smrt krásných srnců a s obaly zahraničních tisků jeho knih či jeho korespondencí. Karel Prošek tu opravdu žil a převozničil až do roku 1944 do svých 61 let.

Na lavičce před chalupou pod nádherným akátem, pod kterým mluví všichni pravdu i rybáři, na mě čekalo krásné překvapení. Můj kamarád Jiří mě daroval své vzpomínkové povídky, v kterých vypráví s kým a co zde jako převozník zažil.

Život je k tomu, aby se žil, protože utíká jako voda mezi břehy, která se nikdy nevrátí zpět.

Ota pavel

Kavárna V mechu a kapradí

Jen o kousek dál můžete o víkendu posedět v kouzelné kavárničce V Mechu a kapradí. Usměvavá majitelka Míša moc dobře ví, že káva v kelímku není tím pravým požitkem, a tak vám dovolí odnést si kávu v hrnečku až k řece, kde můžete vychutnávat krásu, o které psal Ota Pavel ve svých knihách.

Umět se radovat ze všeho. Nečekat, že v budoucnu přijde něco, co bude to pravé, protože je možné, že to pravé přicházi právě teď.

Ota Pavel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *