Londýn

Londýn je hlavním městem Spojeného království a zároveň třetím největším městem Evropy. Žije zde přibližně 8,91 milionu obyvatel. Je jedním z největších světových obchodních center a řadí se k nejdůležitějším městům světa. Karel Čapek v roce 1924 napsal „Londýn je jako přádelna. Přádelna s tisíce vřeteny, drnčí, rachotí, přede, bublá, sviští a hrčí tisíci nacpanými motory, busy a auty.” A to platí dodnes.

V Londýně jsme byli čtyři dny a já se vám zde pokusím předat pár rad, kam a co se dá během pár dní stihnout navštívit. O Londýně toho bylo napsáno už mnoho…. Londýn se musí prožít, nejde to jen popsat. Já jsem zde byla poprvé a Londýn jsem si doslova zamilovala.

Z letiště Stansted jsme do centra Londýna odjeli autobusem (dá se odjet i vlakem, ale vlak je mnohem dražší), který nás vysadil na zastávce Liverpool Street, kde jsme se po dlouhé cestě najedli v krásné italské restauraci s panoramatickým výhledem. Zde jsme při vstupu do metra zakoupili Oyster kartu pro další snadnější cestování.

Naše první kroky vedli na Sky garden. Nebeská zahrada s restaurací umístěná ve výšce 160m. Počasí bylo typicky britské, ale i přes to byl výhled ohromující. Vstup do Sky Garden je zdarma a je možné se sem dostat bez rezervace, ale raději ji doporučuji mít předem zajištěnou.

Bydleli jsme v hotelu Park Grand London Kensington. Hotel měl ideální polohu pro cestování. Pár metrů od stanice Earls Court, kde je také umístěna policejní budka doktora Who ze stejnojmeného televizního seriálu.

DEN DRUHÝ

Buckingamský palác. Místo které nelze vynechat. Sídlo královské rodiny, původní dům vévody z Buckinghamu. Má 775 pokojů z toho 188 pro služebnictvo. V paláci najdete také kapli, poštu, bazén, jídelnu pro personál, lékařskou ordinaci, kino a Palác má i vlastní bankomat. Do paláce vedou tajné tunely, které v případě ohrožení dostanou královskou rodinu rychle do bezpečí. 

Od Paláce pokračujeme přes Park svatého Jakuba. Říká se, že nejkrásnější výhled na Buckinghamský palác je právě z mostu přes jezírko v tomto parku.

Downing street, dům číslo 10 je oficiální sídlo britského premiéra. Černé dveře s číslem deset jsou v Londýně dobře známé . Přestože se dům jeví jako jeden z mnoha, přístup do celé ulice podléhá přísným policejním kontrolám a přes mříže můžete jen nahlédnout.

Westminnské opatství, neboli Dům parlamentu, je jedna z nejznámějších budov světa. Najdeme zde 3 kilometry chodeb, 1100 pokojů, 100 schodišť… Sídlí zde pevnost anglické demokracie, britský parlament: Sněmovna lordů a Dolní sněmovna.

Big Ben je bohatě zdobená 96 metrů vysoká věž, patřící k budovám parlamentu. Big ben, ale není Big ben, její jméno zní Elizabeth Tower. Big Ben je pouze přezdívka hlavního a zároveň největšího zvonu, který najdeme uvnitř věže. Zajímavé jsou zde také hodiny, které byly svého času největšími na světě.

Červené telefonní budky a autobusy neodmyslitelně patří k symbolů Velké Británie. Červená barva se zde používá, protože se díky ní dobře odliší od okolí. Druhým důvodem bylo sjednotit barvu s double deckery a poštovními schránkami. Autobusy nebyli vždy jenom červené, ale společnost London General Omnibus Company (největší autobusová společnost v Londýně) si historicky zvolila červenou barvu a používá ji dodnes. Díky ní lépe upozorní další řidiče nebo chodce „Dávej pozor, já jedu a jsem větší než ty!“.

London eye je jedna z nejoblíbenějších turistických atrakcí v celé Evropě. Během jedné otáčky, která trvá přibližně 30 minut, dokáže svést až 800 osob. My jsme tuto atrakci nevyužili, a jestli můžu doporučit, zastavte se na již zmíněný Sky garden. Výhled je určitě velmi podobný a vstup je zdarma.

Shakespeare’s Globe je nejslavnější londýnské divadlo, ve kterém působil světový dramatik William Shakespeare. Dnes však můžeme navštívit „pouhou“ ale přesnou repliku divadla, které na stejném místě stávalo v 16. a 17. století.

Millenium Bridge “klátivý most” je prvním mostem postaveným přes řeku Temži v hlavním městě Spojeného království po více než sto letech. Objevil se například ve filmech Harry Potter a princ dvojí krve.

Tower Bridge je most z 19. století, který je známý tím, že se při projíždění lodí zvedá. Most byl otevřený v roce 1894 a ve své době byl nejdůmyslnějším zvedacím mostem na světě. Dvě mostní křídla poháněly až do roku 1976 parní stroje. Ty byly nahrazeny moderní technikou, a i díky tomu je most dodnes v provozu. V roce 2000 byl zaveden nový počítačový systém, který umožňuje dálkové ovládání tohoto mostu.

Vedle mostu stojí hrad Tower of London, podle nějž se most jmenuje. Pevnost z roku 1886 sloužila během své historie k mnoha účelům, například jako královské sídlo, zbrojnice, pokladnice, královská mincovna, místo poprav a vězení především pro vězně z vyšších vrstev. Od roku 1303 pevnost Tower ukrývá to nejcenější, a tím jsou Britské korunovační klenoty. Pevnost si můžete volně procházet a zajít se podívat do několika expozic a muzeí.

Katedrála svatého Pavla je katedrála anglikánské církve, sídlo londýnského biskupa a je druhou největší katedrálou světa. Zajímavost zde najdete ve výšce 30 metrů nad zemí, takzvanou Šeptající galerii. Vyslovíte-li slovo v blízkosti stěny, je slyšet až na druhé straně ochozu, který je vzdálen 32 metrů. Pohřeb zde měl např. lord Nelson, vévoda Wellington nebo Winston Churchill, svatbu pak například princ Charles a princezna Diana.

Na oběd jsme si zašli do jedné z čínských restaurací v China townu. Rázem jsme se ocitli v jiném světě. Nápisy v čínských znacích, obchůdky s orientálním zbožím, červené lucerničky, takže jestli chcete nasát atmosféru dalekého orientu a ochutnat opravdovou čínskou kuchyni, určitě tam zavítejte.

Piccadilly Circus je dopravní uzel a zároveň náměstí v obvodu Westminster. Známé je díky neonovým reklamám a svítícím tabulím, které jsou upevněné na rozích budov.

DEN TŘETÍ

Z centra Londýna jsem odjeli vlakem do Greenwich Parku. Park se rozkládá na rozloze 73 hektarů a je zde nádherný výhled na Docklands. V parku najdeme několik historických budov. Královskou námořnickou akademie, Národní námořní muzeum, palác Queen’s House a královskou observatoř. 

Royal Observatory Greenwich neboli královská observatoř je jedním z nejdůležitějších historických vědeckých míst na světě. Prochází ní nultý poledník = délka 0° 0′ 0”. Každé místo na Zemi je zaměřeno pomocí délky na západ nebo východ od této linie. Zde můžete stát na východní a západní polokouli současně, když se postavíte každou nohou na jednu stranu nultého poledníku.

02 aréna v Londýně je největší samostatně zastřešená stavba světa. Známá je jako Millenium Dome (Dóm tisíciletí). Maximální kapacita této arény činí 20 000 diváků.

Nedaleko 02 arény můžete zažít Londýn z ptačí perspektivy a to na lanové dráze Emirates Air Lines, která vás sveze přes řeku Temži, mezi Greenwichským poloostrovem a Královskými doky.

Určitě si ale nenechte ujít výlet lodí po řece Temži. Z říční hladiny uvidíte krásu Londýna z jiné perspektivy. Řeka Temže dostala své jméno od starých Keltů, kteří ji nazývali Tamesas a je majestátním symbolem Anglie. My nastupujeme na stanici North Greenwich Pier. Proplujte pod Tower Bridge a v pohodlí si prohlížíme většinu tradičních londýnských ikon jako například Křižník Belfast, který byl spuštěn v roce 1938 a zúčastnil se druhé světové války.

Na konečné stanici Battersea Power spontánně nastupujeme na typický červený autobus číslo 137 a se západem slunce v zádech kráčíme do Hyde parku, do jednoho z největších a nejznámějších parků v centru Londýna. Park se rozprostírá na 140 hektarech a Serpentinové jezero ho dělí na dvě poloviny. Na nás udělala velký dojem nádherná fontánu, která je věnována Dianě, princezny z Walesu.

Metrem, které je vůbec nejstarším metrem světa, se na závěr dne přesuneme na stanici King Cross, kde se stejně jako Hary Potter pokoušíme projít zdí na nástupišti 9 ¾.

Druhý den ráno naplněni zážitky až po okraj odlétáme domů, ale určitě víme, že se do Londýna s láskou opět vrátíme.

Kdo je unaven Londýnem, je unaven životem, protože Londýn má vše, co život dokáže nabídnout.

Samuel johnson

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *