Peruc

Znovuzrozený rokokový zámek Peruc najdeme v Obci Peruc 14 km východně od města Louny.
1.7. 2020 se po velice náročné rekonstrukci znovu otevřely brány Peruckého zámku. Památka byla naposledy otevřena pro veřejnost před mnoha desítkami let. V současné době je opravena zhruba z poloviny.
Majitelé zámku Pavel Ondráček s partnerkou Dominikou Matušovou jsou hrdí na rokokové schodiště od Ignáce Platzera. Jsou také vlastníky zámeckého resortu Dětenice. Do budoucna zde chystají pro návštěvníky podobný koncept jako u krčmy v Dětenicích.

V zahradním bistru se v letních měsících můžeme občerstvit domácí limonádou, vychlazeným točeným pivem nebo domácí klobáskou z grilu.

Boženina studánka

Pod zámkem se nachází studánka, které se říká Boženina. Právě zde mělo dojít v roce 1002 k setkání knížete Oldřicha z rodu Přemyslovců a krásné pradleny Boženy.

V té době se ale ještě místo nejmenovalo Peruc, ale Opučná. Podle Kosmovy kroniky Oldřich zahlédl Boženu, „ana perúc prádlo“ a od slova „peroucí“ se odvodil název Peruc.

Oldřichův dub

Nedaleko zámku najdeme Oldřichův dub. Dub letní měří v obvodu kmene 775 cm. Jeho stáří se odhaduje na 1000 let. Dub je také zapsán na seznamu nejvýznamnějších stromů UNESCO. Podle pověsti se zde setkával kníže Oldřich a Božena, která se pak stala jeho ženou a narodil se jim syn Břetislav I. Jestli je skutečně svědkem setkání Oldřicha s Boženou, to už ví jedině on sám. U památného dubu je odpočívadlo a několik informačních panelů, kde se můžete dozvědět mnohé zajímavosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *