Prezidentská chata

Prezidentská chata byla otevřena 23. června 1929, přesně rok po položení základního kamene. Dům Přátel přírody bohužel na začátku války vyvlastniěn nacisty a pro veřejnost se chata uzavřela na dlouhých 52 let. Chata přešla pod Kancelář prezidenta republiky a v následujících letech fungovala jako rekreační zařízení pro zaměstnance Hradu. 

Na jaře roku 1989 nastupují na Prezidentskou chatu jako správcovský pár manželé Šmausovi z Bedřichova, ale chata je před turisty stále trochu utajená. Až v roce 1991 po více jak 50 letech se opět otevírá veřejnosti a všem kolemjdoucím.

V roce 2011 koupili chatu manželé Dědkovi z Jablonce nad Nisou a nabídli manželům Šmausovým vrátit se na Prezidentskou jako nájemci a provozovatelé. Chata prošla kompletní a velmi šetrnou rekonstrukcí a v sobotu 1. 12. 2012 se Prezidentská opět otevřela veřejnosti. Konečně se začalo blýskat na lepší časy.

 ,,Po dvaceti letech provozu jsem měl jasnou představu o tom, co by chata potřebovala,” říká Petr Šmaus. Jeho představa byla zachovat původní podobu chaty, ale zároveň nabízet současný komfort. To se mu povedlo na jedničku, dřevěné schody tady stále vržou a dřevěné stěny jsou stále křivé, ale večer ulehnete do pohodlných postelí nebo se můžete jít v dlouhých zimních večerech zahřát do sauny.

My jsme na chatu tentokrát vyrazili s přáteli na oběd a určitě jsme tu nebyli naposled. Prezidentská má za sebou zajímavý příběh a jen víc takových podniků s vysokou úrovní, kde jsou zaměstnanci milí a pracují srdcem ❤.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *