Sloup v Čechách

V malebné obci Sloup v Čechách v okrese Česká Lípa najdeme skalní hrad Sloup. Hradu se říkalo Pirkštejn nebo Slup a dnes je památkově chráněný. Hrad byl postaven a také vytesán ve 13. století na 30m vysoké pískovcové skále.

Na samotném vrcholu hradu uvidíte schody vedoucí do nitra skály. Právě tudy scházel Petr Máchal se svým čertovským kamarádem Jankem do pekla v pohádce S čerty nejsou žerty. Na hradě se natáčela také romantická pohádka Anička s lískovými oříšky.

Lesní divadlo

Naše cesta vedla zhruba 500 metrů dále od parkoviště po červené turistické značce k lesnímu divadlu. Lesní divadlo bylo vybudováno podle návrhu malíře Ringela v roce 1921. Od 60. let divadlo dlouhou dobu chátralo. V roce 2004 bylo opraveno a do protějšího svahu byly zasazeny lavičky pro 250 diváků. Díky tomu je divadlo v sezóně opět využíváno k různým kulturním akcím.

Rozhledna Na Stráži

Od lesního divadla jsme pokračovali zhruba 300 metrů lesní cestou po červené stezce k rozhledně Na Stráži. Železná rozhledna byla postavena podle návrhu Petra Lišky v roce 2011. Původně zde stála turistická chata, která v roce 1999 vyhořela. Na vrchol 26 metrové rozhledny vás dovede 150 schodů.

Od rozhledny jsme pokračovali 400 metrů opět po červené, kde jsme odbočili na zelenou turistickou značku na takzvaný Sloupský vyhlídkový okruh. Během cesty narazíte na několik vyhlídek s překrásnými panoramatickými výhledy na Sloup, Nový Bor a Lužické hory.

Zpět k parkovišti vás dovede modrá turistická značka (vyhlídkový okruh kolem Bílé paní). Celý okruh měří 4 kilometry.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *