Hauswaldské kaple

Šumavské Lourdy, nebo též Hauswaldskou kaple je opředena mnoha legendami.

Poutní místo u Hauswaldské kaple se v minulosti proslavilo díky mnoha nevysvětlitelným a zázračným uzdravením, která jsou dokonce zachycena v písemných historických pramenech. Na oslavu těchto událostí zde byla v roce 1820 vystavěna první kaple a začaly se v ní sloužit poutní mše. Pro stále větší oblibu poutního místa byla roku 1860 postavena kaple druhá. Pro její špatnou stabilitu byla v roce 1902 postavena kaple třetí, ta ale byla v roce 1957 zničena československou armádou. Díky nadšení a úsilí členů občanského sdružení Karel Klostermann – spisovatel Šumavy a za podpory Správy NP a CHKO Šumava bylo v roce 2006 poutní místo obnoveno.

Čistá, pramenitá a údajně léčivá voda je od studánky přivedena k místu kaplí ručně tesanými vantroky, které jsou uloženy na 59 bludných kamenech, které představují korálky na růženci. Poslední kámen je upravené pítko a má podobu skleněného bloku s otiskem spojených dlaní člověka. Na jeho okraji jsou v českém, německém, anglickém a latinském jazyce citáty z Bible svaté: Kdo žízní, ať přistoupí; kdo touží, ať zadarmo nabere vody života.

100 m před prostorem vlastních kaplí, roste Medvědí strom, u kterého v minulosti údajně došlo ke zjevení panenky Marie, která zachránila dvě ženy před útokem medvěda.

My jsme zaparkovali auto na bezplatném parkovišti za obcí Mechov. Začneme stoupat do kopce po zelené turistické značce podél plavebního kanálu. Po pravé ruce nám zůstane Vtokový objekt z kterého je sváděna voda potrubím o délce 3218m do akumulační nádrže Sedlo. Zhruba po 2 kilometrech odbočíme ke kapli. Cesta je vhodná i pro kola.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *